Resultaten

Reacties

onderwijs

Details

Omstreeks:

1979

Adres:

Drienerlolaan 5

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
09-06-17 11:38

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
09-06-17 11:39


Zoekwoorden:
Vervoer Milieu Universiteit

U bent hier: Home Verhalen Onderwijs Shell zuinigheidsmarathon op de Technisc...

Shell zuinigheidsmarathon op de Technische Hogeschool Twente

1979

560 x bekeken

Foto’s: Beeldbank Universiteit Twente
- #UT01194, #UT01195, #UT01196, #UT01197

Studenten van de hogeschool deelnemend aan de Shell Zuinigheidsmarathon op het campusterrein.

Bron: Beeldbank Universiteit Twente

Het verhaal achter deze foto

Vanaf 2011 neemt de Enschedese studievereniging ‘Isaac Newton’ jaarlijks deel aan de Shell Eco-Marathons. Door waterstof aangedreven komen de efficiënte energiezuinige wagens van de universiteitsstudenten regelmatig in het nieuws. Maar een paar decennia voorheen werd er ook al bewust gewerkt aan milieuvriendelijker vervoer. Hogere schoolstudenten namen van de jaren 1978 tot 1981 deel aan de ‘Shell zuinigheidsmarathons’. Deze werden in meerdere landen gehouden, waarbij de regels vaak per land anders waren. Zo mocht er in Zwitserland en Engeland na een tussentijdse stop de wagen elektrisch of met de hand ge-herstart worden. In Nederland en Duitsland moest de energie voor een herstart uit de wagen zelf komen.

Op de foto’s een race in 1979 die op het campusterrein werd gehouden. Hierbij golden de volgende regels;
‘Het voertuig moet minsten drie wielen hebben, dient door één persoon te worden bestuurd en te worden aangedreven doro een verbrandingmotor, die als brndstof Supershell benziene van normale handelskwaliteit gebruikt. De gemiddelde snelheid moet minimaal 15 km per uur zijn. Het af te leggen parcours is 14,413 km lang.’

In 1980 en 1981 zou het team van de campus de eerste plek veroveren, met een resultaat van 783km/l. Of de gebruikte technieken ook toegepast zouden worden in de praktijk werd door een deelnemer in twijfel getrokken; “Ach, de autofabrikanten zijn zelf wel in staat onderzoek te verrichten, daar hebben ze ons niet bij nodig. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat ze zó een auto kunnen maken die bijvoorbeeld 1 op 30 rijdt. Maar de mensen willen toch ook comfort? Anders zouden ze allemaal wel in een Eend rijden.”Geraadpleegde bronnen:
Website ‘Greenteam Twente’
Telegraaf (2-6-1979) Shell Zuinigheidsmarathon
Nieuwsblad van het Noorden (31-1-1981) TH-Twente bouwt weer zuinig vehikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug