Resultaten

Reacties

gebouwen en monumenten

Details

Datum:

8-07-1930

Adres:

Langestraat 24

Bijdrage:

Gertie Bornebroek
10-01-19 13:33

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
12-02-19 12:40


Zoekwoorden:
Architectuur men wagen Uit het stadsarchief Fafo Favoriete foto vrijwilligers Stadhuis paarden bouw kelder stadhuis zesspan

U bent hier: Home Verhalen Gebouwen en monumenten Paarden helpen mee met nieuwbouw stadhui...

Paarden helpen mee met nieuwbouw stadhuis

1930

711 x bekeken

Deze foto, geeft een gevoel van actie. Het laat het begin van de nieuwbouw van het stadhuis zien. Het oude stadhuis werd vervangen voor een grotere op de locatie waar sinds de 16e eeuw stadhuizen hebben gestaan. Het zand, voor de bouw van de kelder, wordt afgevoerd met paarden en kar. Het stadhuis is gebouwd in de tijd van burgemeester Edo Bergsma. Je kijkt richting de Hofstraat.
Wat te zien is, is een zes span paarden voor een men wagen met zand. Zij hebben allemaal garelen aan met een borsttuig. De paarden worden trekpaarden genoemd, maar eigenlijk duwt het paard met zijn schouder tegen het gareel. Het gareel is een houten met staal gemaakt frame waar een kussen van leer aan vast zit. Dit kussen is opgevuld met stro en gekookt paardenhaar. Dit kussen moet een goede drukverdeling geven over de hele schouder van het paard. In grote lijnen kennen we twee typen garelen, de boven en de onder sluiter. Het gareel is weer verbonden met touwen of kettingen die bekleed zijn met leren kokers. Deze strengen of kettingen worden weer vastgemaakt aan de zweng (trekknuppel). De spannen paarden zijn weer met elkaar verbonden, zodat zij met elkaar in één lijn de men wagen kunnen trekken. Een mooi staaltje van samenwerking. De paarden worden door één menner of voerman aangestuurd. Wel loopt er bij de spannen paarden een hulp mee die kan ingrijpen als er iets los gaat of kapot gaat”.

Bron: Uit de collectie van het Stadarchief van de gemeente Enschede

De locatie

12 x een foto uit de beeldbank van het stadsarchief in de Twentse Courant Tubantia.
Dit is nummer 10: de favoriete foto uitgekozen door Gertie Bornebroek, vrijwilliger bij deze beeldbank. De foto is gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2017.

De reden van haar om deze foto uit te kiezen was: "Ik ben geboren en getogen in het buitengebied van Enschede in het dorp Usselo en mijn favoriete foto uit de beeldbank is die van de bouw van het stadhuis. Mijn oom Johan Rosink, de broer van mijn moeder, werkte op zijn boerderij aan de Rosinkweg met paarden.
De paarden deden al het werk dat nu met de tractor gebeurt. Ploegen, oogsten, enz. . Mijn oom had een platte wagen en ook een sjees die gebruikt werd om op visite te gaan. Omdat deze maar twee wielen had, wiebelde de wagen bij het instappen.
Als kind zat ik naast hem op de wagen en weet nog goed hoe het rook. Een typische paardengeur. De platte wagen had ook zijn eigen geur. Omdat deze van hout was en in de planken van de wagen zich oogstresten bevonden. Dit zijn geuren die je nu niet meer hebt en die verbonden zijn met mijn jeugd.

Het verhaal achter deze foto

Langestraat 24 Enschede

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug