Resultaten

Reacties

mensen

Details

Datum:

18-8-1945

Adres:

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
03-01-17 16:14


Zoekwoorden:
Opa Hagemeier Tweede Bothof Dwarsstraat

U bent hier: Home Verhalen Mensen Opa Hagemeier 1849-1950

Opa Hagemeier 1849-1950

1945

3059 x bekeken

18 Augustus 1945 was een bijzonder feestelijke dag in Enschede. Met de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië nog kort in het geheugen was het alweer een vrolijke drukte in de Tweede Bothof Dwarsstraat. Johan Melchior Hagemeier, bij iedereen bekend als Opa Hagemeier, werd 96 jaar. En was daarmee de oudste bewoner van de stad! Reden voor deze groepsfoto met alle kinderen uit de buurt.

Hagemeier werd in 1849 geboren in het Duitse Havicksbeck, nabij Munster. Als jongen zag hij daar in 1862 de gloed van de grote stadsbrand van Enschede aan de hemel. In 1876 kwam hij naar deze stad, en ging aan de slag als schoenmaker. Een beroep waardoor hij in de kleine plaats veel mensen leerde kennen. In 1886 trouwde hij met de rooms-katholieke Anna Groeneveld. Daarnaast werkte hij zo’n 37 jaar bij de brandweer. Een goedbetaalde baan waarbij hij na het blussen van een brand, zelfs eens een praatje met toenmalig burgemeester Bergsma heeft gemaakt. Zijn vrouw Anna heeft zijn jubileum niet kunnen meemaken, ze overleed in 1930. Zijn dochter bleef bij hem wonen, en verzorgde hem op latere leeftijd.

“Toen Vader zeventig jaar werd, hebben we tegen elkaar gezegd, dat hij vast en zeker nog honderd jaar zou worden. En hij heeft het gehaald!” Zo vertelde de jongste zoon van Opa Hagemeier aan een reporter van de krant Tubantia de ochtend van 18 augustus 1949. Opa werd de hele dag in het zonnetje gezet. ’s Ochtends droeg de pastoor van de Jozefkerk een Mis van Dankbaarheid aan hem op. De Aartsbisschop van Panama, de van oorsprong Enschedese Frans Beckmann, was in de stad en bracht een bezoek. Daarna kreeg Opa Hagemeier van iedereen uit de buurt zanghuldes, bloemen en geschenken. De jarige genoot tijdens alle aandacht rustig van zijn pruimenbrandewijntje, en ging als het hem iets te druk was in de tuin bij de kippen kijken. In de middag kwam burgemeester Van Veen langs met een delegatie. Ze gaven een kistje sigaren en een oorkonde. De Tubantia vermeldt dat zelfs ‘de meisjes van de nabijgelegen tricotfabriek Tuba spontaan hun gevoelens tot uiting kwamen brengen, natuurlijk met een cadeautje’.

Opa Hagemeier bleef tot 1950 de oudste inwoner van Enschede. Op 6 december dat jaar overleed hij op 101-jarige leeftijd. Hij maakte de stad onder vijf burgemeesters mee. Het stadje Enschede, in 1876 nog een plaats met weinig verharde straten en omgeven door gemeente Lonneker, was ondertussen uitgegroeid het tot een bedrijvige industriestad met singels en verkeerslichten.Tekst: Marijn Smeehuijzen

Geraadpleegde bronnen:
Geert Bekkering, Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker
Wat Opa Hagemeier zich nog kan herinneren. Tubantia (6-1-1947)
Enschede heeft weer een honderdjarige inwoner. Tubantia (18-08-1949)

Bron: Geert Bekkering, Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker

Reacties

Bert Mansveld

07-03-18 11:25:27

Erg leuk om te lezen en om deze foto te bekijken. Opa Hagemeier heeft dus werkelijk geleefd, dit terwijl ik altijd dacht dat het een verzonnen verhaal was van mijn vader. Altijd wanneer je als jongeling niet vlot was of vermoeid, vroeg mijn vader steevast of je wellicht Opa Hagemeier was.

didi

21-03-18 21:12:09

Zou men heden ten dage ook moeten doen met 100 jarigen op de foto met de buurtkinderen.

Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug