Resultaten

Reacties

kunst en cultuur

Details

Omstreeks:

Adres:

Doctor Zamenhoflaan 70

Bijdrage:

didi
10-07-18 13:55


Zoekwoorden:
Uit het stadsarchief Favoriete foto Vrijwilligers FAFO Woningbouw Architectuur Zantinge

U bent hier: Home Verhalen Kunst en cultuur Nico Zantinge, een opvallende architect ...

Nico Zantinge, een opvallende architect uit Enschede

951 x bekeken

12 x een foto uit de beeldbank van het stadsarchief in de Twentse Courant Tubantia.
Dit is nummer 6: de favoriete foto uitgekozen door Hans ten Brummelhuis in de krant van 8 juni 2017.

Bron: fotograaf Han Meijer. (collectie Stadsarchief Enschede)

De locatie

Dr Zamenhoflaan

Het verhaal achter deze foto

Nico Zantinge, een opvallende architect uit Enschede
Op de foto staat een schets en een afbeelding van een patiowoning aan de Dr. Zamenhoflaan, in opdracht gebouwd voor de familie Zwijnenberg in 1966. Stadsarchief Enschede heeft in 2007 het archief van de Enschedese architect Nico Zantinge in beheer gekregen van Architectuurcentrum Twente. Sinds 5 jaar ben ik bezig dit archief te onderzoeken en toegankelijk te maken door het chronologisch en per plaats te rubriceren.
Als groot tekentalent trok Nico Hendrik Zantinge (1928-1983) al vroeg de aandacht. Hij volgde het eerste deel van zijn architectenopleiding in Almelo, rondde die af in Amsterdam en begon daarna zelfstandig in Enschede. Als docent was hij verbonden aan de AKI kunstacademie en werkte van begin 1960 tot eind 1968 samen met architect Hans Hesse in het architectenbureau Zantinge & Hesse.
Het was in die tijd dat hij samen met Hans Hesse een voettocht maakte naar een bekend complex van de Deense architect Jørn Utzon, die een grote inspiratiebron zou gaan worden voor latere ontwerpen. In het grote oeuvre van Zantinge vallen vooral de woonhuizen op. Hij experimenteerde graag en ontwierp opvallende woonwijken, zoals delen van de wijken Stokhorst in Enschede en Het Teesink in Boekelo.
De bungalow voor de familie Zwijnenberg, een bekende makelaar in Enschede, bevat alle kenmerken van de typische bouwstijl van Zantinge, zoals de gele bakstenen, de gebogen Romeinse dakpannen en een binnentuin met veel privacy. De grondvorm en de vierkante structuur van de woonfunctie werden al in de oudheid bij patiowoningen gebruikt en komen overeen met die van een oude boerderij uit Zuid-Limburg. De karakteristieke vormentaal, het principiële gebruik van inheemse materialen, maar vooral het centraal stellen van de gebruikers waren kenmerken van de ontwerpfilosofie van architect Nico Zantinge. Deze is hij zijn hele leven door blijven gebruiken. Het architectuurcentrum schreef tijdens een grote overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe in 2005/2006: "De architectuur van Zantinge biedt ruimte om gelukkig te worden".

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug