Resultaten

Reacties

kunst en cultuur

Details

Omstreeks:

2005

Adres:

Binnensingelgebied Willem Wilminkplein

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
14-12-16 10:35

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
14-12-16 11:17


Zoekwoorden:
Gemeentelijke Sociale Dienst

U bent hier: Home Verhalen Kunst en cultuur Kunstenaars in de Sociale Dienst

Kunstenaars in de Sociale Dienst

2005

1414 x bekeken

2004, Foto's van de OPDRIFT manifestatie.
   Fotograaf: Paul Clason
       Een groep bezoekers bij de ingang.
       Ontvangst binnen door kunstenares Elvira van Eijl.
       Een beschilderde wand met Margareth Thatcher.
       De bommencontainer van Atelier van Lieshout, met bezoekers.

2005, Drie foto's van de buitenkant van het gebouw.
   Stadsarchief Enschede
        Foto's #048780, #075428, #075429


Bron: Stadsarchief Enschede, Paul Clason

De locatie

De Gemeentelijke Sociale Dienst
Eind jaren ‘90 was de flat van de Gemeentelijke Sociale Dienst (GSD) een begrip in Enschede. De organisatie huisde al sinds 1973 in de grijze kolos aan het Molenplein. Enschede wilde haar aanzien verfraaien. Er waren plannen een pretentieus Muziekkwartier op deze locatie neerzetten. Met de bouw van het nieuwe Stadskantoor aan de Hengelosestraat kwam er ruimte vrij op andere locaties voor de ruim 300 medewerkers van de GSD. De andere huurders – het Informatie- en Adviescentrum voor slachtoffers van vuurwerkramp en de gemeentelijke afdeling Wet Voorzieningen Gehandicapten – kregen huisvesting in De Noordmolen aan de Molenstraat.

Het leegstaande gebouw werd in 2002 vooral gebruikt door zwervers en junkies. De gemeente zocht naar tijdelijke huurders gezocht. Er ontstond het idee de ruimte beschikbaar te maken als atelierruimte voor kunstenaars.

Planet Art
Stichting PlanetArt begon in 1995 in Hengelo als een multimediaal kunstenaarscollectief. Oprichter en oud AKI-student Kees de Groot verhuisde in 2002 naar de Noorderhagen in Enschede. Letterlijk om de hoek van de sociale dienst etaleerde hij eigentijdse kunst, waarbij soms controversiële onderwerpen niet geschuwd werden.

In juni 2003 organiseerde Planet Art de ‘OpDrift’ manifestatie in en rondom het GSD gebouw. Veertig kunstenaars gaven een maand lang hun visie op het begrip ‘Sociale Dienst’. Bekende namen als Kamagurka en Peter Klashorst waren betrokken. En graffitikunstenaars maakten het gebouw een spektakel van kleuren en afbeeldingen, met onder meer een metershoge creatie van het duo ‘The London Police’. Begin 2004 volgde een tweede festival, ‘Streetsmart’.

Het pand werd de thuisbasis voor Stichting PlanetArt. Een ‘Manifest voor Enschede’ werd opgesteld, om politieke steun te zoeken. Zomer 2004 kende de gemeente subsidie toe. Een tweede ‘OpDrift’ manifestatie werd gehouden. Er gebeurde van alles. Mobiele behuizingen voor zwervers werden gebouwd, kunstenaars van heinde en verre vertoonden hun werk, AKI studenten kregen een eigen etage om te exposeren. Peter van Lieshout exposeerde zijn containerkunstwerk ‘Workshop for weapons and bombs’, dat voor landelijke commotie zorgde.
Een maand later volgt de eerste editie van het ‘GOG-BOT Media Art Fest’. Naast de Sociale Dienst flat waren er voor het eerst ook exposities in de Grote Kerk en op de Oude Markt.

Het einde van de Sociale Dienst
Het contract van Planet Art met de gemeente liep af in voorjaar 2005. Er werd gezocht naar andere locaties om de culturele broedplaats voort te zetten. De oude V&D in de Korte Hengelosestraat, de voormalige melkfabriek aan de Raffeissenstraat en het door kunstenaars gekraakte ‘iT’s’ pand op de hoek van de Koning- en Beltstraat kwamen in beeld. Maar alle opties liepen stuk op veiligheidseisen en contractvoorwaarden.

De sociale dienst werd gesloopt, en in 2008 opende Hare Majesteit Koningin Beatrix het nieuwe Muziekkwartier. Planet Art heeft anno 2016 vestiging in het pand van Kees de Groot aan de Noorderhagen en in Amsterdam. Van hieruit organiseren zij nog jaarlijks het GOGBOT festival in Enschede.Tekst: Marijn Smeehuijzen

Geraadpleegde bronnen:
Sociale dienst krijgt na 25 jaar goed onderdak. Tubantia (20-01-1973)
PlanetArt maakt van oud GSD-pand creatieve broedplaats. Tubantia (18-02-2004)
Planet Art maakt met OPDRIFT de tongen wel weer los. Tubantia (08-09-2004)
Subcultuur aan Molenplein in schijnwerpers. Tubantia (02-10-2004)
Planet Art telt af aan Molenplein 1. Tubantia (10-05-2005)
Planet Art voelt zich voor karretje gespannen. Tubantia (04-06-2005)
RTVOost reportage 2004
Korte Hengelosestraat nieuwe locatie DMO-hal. Huis aan Huis (12-07-2000)
Oude sociale dienst wordt gesloopt. Tubantia (10-01-2002)
Sloop GSD-pand hindert manifestaties. Tubantia (21-05-2004)

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug