Resultaten

Reacties

kunst en cultuur

Details

Omstreeks:

Adres:

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
11-08-17 13:28

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
11-08-17 13:31


Zoekwoorden:
Stadsorgel

U bent hier: Home Verhalen Kunst en cultuur Hoe stadsorgel “De Tukker” naar Ensc...

Hoe stadsorgel “De Tukker” naar Enschede kwam

998 x bekeken

Stadsorgel 'De Tukker' op de Markt door de tijden heen.
De Enschedese burgemeester neemt de 'Draaiorgelklanken uit Enschede' CD in ontvangst.

Bron: Stichting Stadsorgel Enschede

Het verhaal achter deze foto

Draaiorgels, volgens de één een prachtig stukje cultuur, volgens de ander een bron van geluidsoverlast. In de jaren ’60 richtte een groep voorstanders de stichting ‘Stadsorgel Enschede’ op, met als doel dit unieke instrument hier aan het straatbeeld toe te voegen. Bij voorkeur een gemaakt door de Gavioli’s. Van de orgels gemaakt door deze befaamde italiaanse orgelbouwersfamilie waren er destijds nog maar zes in Nederland. Na jarenlange wervingsacties kreeg men in 1965 de gemeente zover subsidie en een lening te verstrekken. Hiermee werd dan een Gavioli orgel uit 1850 gekocht.

Na een eeuw op kermissen en parken gespeeld te hebben, vond het orgel nu haar bestemming als stadsorgel van Enschede. Ze werd gedoopt tot ‘De Tukker’, en kreeg een parkeerplek bij de Gemeentereiniging. In het begin moest de bevolking er soms nog niet zoveel van weten. Zo vertelde stadsorgeldraaier R. N. van Neck in 1966 aan Tubantia; “We hebben toch gehad dat we ergens stonden en dat de mensen de politie opbelden of we wel een vergunning hadden…”

Door bestuurlijke en financiële problemen werd in 1968 het orgel alweer te koop gezet. Maar na overname van de stichting door een paar vooruitstrevende stadsbewoners, wist men het orgel voor de stad te behouden. Er werd meer naar buiten getreden. Prominent speelde het orgel op zaterdagen voor de V&D, en bij de wedstrijden van FC Twente. Een nieuwe standplaats werd gevonden in de melkfabriek Lonneker-Haaksbergen. En met hulp van de gemeente waren na zo’n tien jaar de openstaande schulden afgelost. In de jaren ’70 kreeg het orgel zelfs een flinke restauratie.

Stichting Stadsorgel Enschede bestaat nog steeds, en heeft in 2011 zelfs een eigen CD uitgebracht getiteld ‘Draaiorgelklanken uit Enschede’. Naast geluiden van ‘De Tukker’ zijn daarop ook de andere orgels van de organisatie te horen, ‘De Laplander’ en ‘‘t Tukkertje’.Tekst: Marijn Smeehuijzen

Geraadpleegde bronnen:
De Tijd De Maasbode (20-04-1965) Gavioli-orgel voor Enschede
Het Vrije Volk (29-4-65) ‘De Tukker’ moet de trots van Enschede worden
Dagblad Tubantia (15-10-1966) Stadsorgelen met R. N. van Neck
Twentsche Courant (19-6-68) Orgel ‘De Tukker’ blijft voor Enschede behouden
Twentsche Courant Tubantia (10-1-2000) Helemaal in de ban van het draaiorgel
Website Stads-draaiorgel- “DE TUKKER”

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug