Resultaten

Reacties

straatbeeld

Details

Omstreeks:

1960

Adres:

Stationsplein 33

Bijdrage:

Dennie Talman
24-11-16 11:04

Gewijzigd:

Dennie Talman
24-11-16 12:21


Zoekwoorden:
station spoorwegen pleinen vervoer

U bent hier: Home Verhalen Straatbeeld Hoe een Zeeuw een Tukker werd!

Hoe een Zeeuw een Tukker werd!

1960

1387 x bekeken

Aan het woord is Wilfried de Klerk, vrijwilliger bij het stadsarchief: "Deze foto van het NS-Station in Enschede roept bijzondere herinneringen op. Het is het eerste beeld dat ik kreeg van deze stad toen ik in de namiddag van 23 september 1966 na een lange treinreis vanuit Zeeland voor het eerst voet zette op Enschedese bodem.

Met mijn koffertje zocht ik het depot op van Van Gend en Loos waar mijn fiets die ik al eerder had verzonden op mij stond te wachten. Toen ik de koffer achter op de fiets had gebonden vervolgde ik mijn weg door deze voor mij nog vreemde stad. Beelden van de kale Boulevard en het Wooldrikspark met het prachtige hekwerk zitten nog steeds in mijn geheugen. En zo peddelde ik via de Rijksweg (nu de Gronausestraat) naar Glanerbrug waar ik een jaar woonde in het voormalige Olav-klooster in de Beekhoek.

Omdat ik niet precies wist waar ik dit moest zoeken vroeg ik de weg aan de eigenaar van Café Dikke Toon aan de Kerkstraat die me de goede kant op wees. Dat jaar Glanerbrug zorgde ervoor dat ik na mijn theologiestudie in Nijmegen in 1973 terugkeerde naar Enschede, waar ik nooit meer wegging. Hoe een Zeeuw een Tukker werd!"

Bron: Fotografie: Jospé. Bron: Stadsarchief Enschede

Het verhaal achter deze foto

Stationsplein in Enschede eind jaren 50, begin jaren 60.

De locatie

Bovenstaande foto en tekst is onderdeel van een project Favoriete Foto van Stadsarchief Enschede. Stadsarchief Enschede heeft in 2016 een mooie mijlpaal bereikt: 18.000 multimediale bestanden (foto's ansichtkaarten, tekeningen, plattegronden) zijn er in de afgelopen jaren door enthousiaste vrijwilligers gedigitaliseerd en beschreven. Om dit te vieren én om meer bekendheid aan deze rijke collectie te geven, tonen vrijwilligers iedere maand éen favoriete foto uit de beeldbank.
Stadsarchief Enschede beschikt over archieven en collecties waar veel informatie te vinden is. In het stadhuis wordt hard gewerkt aan de digitalisering van archiefstukken en beeldmateriaal van de gemeente Enschede. Een groep van zo’n veertig vrijwilligers speelt hierin een grote rol. Alle vrijwilligers dragen op een waardevolle manier bij aan de stad Enschede door met verschillende projecten genealogische en historische informatie digitaal vrij te geven.
12 vrijwilligers trakteren de komende maanden op zijn of haar favoriete foto uit de beeldbank van het stadsarchief. In de beeldbank van het Stadsarchief kan iedereen online zoeken naar historische foto’s van Enschede. De beeldbank is bereikbaar via: http://stadsarchief.enschede.nl/00002/beeldbank/

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug