Resultaten

Reacties

landschap en geografie

Details

Omstreeks:

1924

Adres:

Bijdrage:

didi
19-06-18 12:06


Zoekwoorden:
Uit het Stadsarchief Favoriete Foto Vrijwilligers FAFO Parken

U bent hier: Home Verhalen Landschap en geografie Het Lasonderpark: een groen stukje Ensch...

Het Lasonderpark: een groen stukje Enschede

1924

999 x bekeken

12 x een foto uit de beeldbank van het stadsarchief in de Twentse Courant Tubantia.
Dit is nummer 5: de favoriete foto uitgekozen door Bertie van 't Wel in de krant van 4 mei 2017.

Bron: glasnegatief Stadsarchief Enschede

Het verhaal achter deze foto

Het Lasonderpark: een groen stukje Enschede

Het Stadsarchief bezit een grote collectie glasnegatieven. In 2016 zijn deze beelden beschreven en in de beeldbank van het stadsarchief zichtbaar gemaakt. Mijn favoriete foto is een glasnegatief uit 1924. De foto geeft een beeld van het gebied dat aan de achterkant van de St. Jozefkerk ligt en dat de afgelopen eeuw flink veranderde.
In het oog springt het fraaie Lasonderpark.
Dit park is aangelegd in 1921 toen in dit gebied nog maar weinig huizen stonden. Het parkje kan ik mezelf nog goed herinneren. Begin jaren 50, toen ik in de kleuterklas aan de Noorderhagen zat, liepen wij met onze juf naar het park via de Kloosterstraat en Visserijstraat. Ook mijn lagere school lag in de wijk Het Zeggelt.
Het park heeft decennia lang in een grote behoefte voorzien. Veel buurtbewoners vertoefden er met grote regelmaat, tot de gemeente in 1953 besloot het parkje op te offeren voor de bouw van de Montessorischool. Er werd een actiecomité opgericht en honderden handtekeningen uit de ruime omtrek werden verzameld en aangeboden aan het gemeentebestuur. De gemeente was niet te vermurwen. Het was de enige geschikte plaats voor de school. De bouw ging door en de school werd in 1956 geopend. Links op de foto zien we de Dr. Benthemstraat. Achter de bomen en struiken staat het dubbele woonhuis dat nu nog steeds, weliswaar helemaal verbouwd, op de hoek van de H.B. Blijdensteinlaan en de Dr. Benthemstraat staat.
Helemaal achteraan links is de villa ’t Zeggelt aan de Oldenzaalsestraat zichtbaar.
Het huis dat in de steigers staat, zou het winkel/woonhuis van F.G.F. Nietsch worden, die er het 'Modehuis' in vestigde.
De statige R.K. St. Jozefkerk is zichtbaar tussen het pand van Nietsch en het laboratorium van de Keuringsdienst van Waren. Het laboratorium werd in 1922 gebouwd en doet nu nog dienst als appartementencomplex.
Het grote gebouw rechts op de foto is de Openbare School C, later de Zeggeltschool.
Net als andere scholen in de stad, werd ook deze school lange tijd naar het hoofd der school, E.J.L. Hueting, de Hueting-school genoemd. Het grondgebied tussen de Blijdensteinlaan en de Oldenzaalsestraat behoorde bij het Erve Zeggelt. Pas in 1939 besloot men straten aan te leggen in het gebied en direct na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste huizen gebouwd en zo ontstond er de nu zo rustige en ruim opgezette woonwijk Het Zeggelt. De landelijke sfeer was voorgoed voorbij!

De locatie

Erve Zeggelt

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug