Resultaten

Reacties

overige categorieën

Details

Omstreeks:

2016

Adres:

Pijpenstraat 34

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
27-12-16 16:04

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
31-05-17 09:49


Zoekwoorden:
Spoorwegen zuiderspoor platvoet

U bent hier: Home Verhalen Overige categorieën De Zuiderspoor modelbaan

De Zuiderspoor modelbaan

2016

3303 x bekeken

Het Zuiderspoor in 1955. (Stadsarchief Enschede, foto #001209)
De voorkant van het pand. (fotograaf Tom Niemeijer)
Berton Platvoet bij het Janninkcomplex model. (fotograaf Tom Niemeijer)
Een aantal foto's en een video van de modelbaan Zuiderspoor. (fotograaf Tom Niemeijer)

Bron: Stadsarchief Enschede, Tom Niemeijer

Het verhaal achter deze foto

Verborgen onder de Enschedese binnenstad bevindt zich een historische modelbaan. Een team van zeven vrijwilligers bouwt en onderhoudt in de kelder van de ‘Pijp-Lines’ winkel een replica van het ‘Zuiderspoor’. Dit oude spoortraject lag van 1903 tot 1975 tussen Enschede en Duitsland. Om het traject lagen veel industriegebouwen.

Eigenaar van de modelbaan Zuiderspoor is Berton Platvoet. Zijn familie bezat een kolenbedrijf aan het Zuiderspoor. Als klein kind zag Berton de stoomtreinen langs het spoor rijden, en vergaapte hij zich in de kelder van de V&D aan de modeltreintjes die daar stonden opgesteld. Op latere leeftijd werd hij lid van de Twentse Modelspoorweg Club. De lange banen die hij daar zag, gaven hem inspiratie om het voor hem zo bekende Zuiderspoor traject na te gaan maken.

Het eerste gebouw werd de broodfabriek ‘Coöperatie: Tot steun i/d Strijd’. Dit gebouw stond nog overeind destijds, en Berton kon aan de hand van zelf gemaakte foto’s het thuis namaken. Voor andere bouwwerken moest hij op zoek naar historische foto’s, en vroeg hij bij het gemeentearchief bouwtekeningen op. Grote uitdaging is het realistisch namaken hiervan, op een schaal van 1 op 87. Bij baksteenmotieven kan hiervoor een print worden gemaakt. Maar Berton heeft ook wel eens een maand nietjes in een brugontwerp staan schieten, om het motief van messing na te bootsen. Een van de markantste gebouwen langs de baan is het Janninkscomplex, dat een half jaar bouwen in beslag nam. Geen wonder dus dat de eerste jaren er wel vier tot zes uur werk per dag in de baan zat. Zo’n tien jaar geleden vond de modelbaan Zuiderspoor een plek in de kelder van Pijp-Lines. Op deze locatie kon het project groeien tot de driehonderd gebouwen die er nu staan.

Samen met de fotocollectie die er te zien is, geeft de modelbaan een mooi historisch beeld van het Zuiderspoor traject. Berton zou het liefste zien dat de baan in de toekomst in een museum terecht kan, of op een locatie komt langs de oude spoorlijn zelf met ruimte voor uitbreiding. Tot die tijd is het op woensdag- en zaterdagmiddagen kosteloos te bezoeken aan de Pijpenstraat 34, tegenover de bibliotheek.Tekst: Marijn Smeehuijzen
Bron: Interview Berton Platvoet

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug