Resultaten

boerderijen en erven

Details

Omstreeks:

Adres:

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
09-05-18 11:43

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
09-05-18 11:51


Zoekwoorden:
Oud rechterlijk archief Walmink Transcriptie

U bent hier: Home Verhalen Boerderijen en erven De splitsing van erf Walmink

De splitsing van erf Walmink

31 x bekeken

Dit is de originele proces-akte uitgegeven door de vrouwe van Middachten, eigenaresse van het erf Walmink in 1620. Het erf Walmink werd gesplitst, de ene helft ging naar Willem Walmink, de andere helft naar Evert Walmink. Onder het erf Walmink hoorde ook het erf Lonnenberg.

De akte komt uit het Stadsarchief Enschede, nummer LG.83.188 folio 183.
Onderstaande toelichting is van de hand van Hedwig Quinten.

Bron: Stadsarchief Enschede

Het verhaal achter deze foto

In de 16e en 17e eeuw behoorden de meeste erven aan kloosters, kerken of adel. De vorst of bisschop leende zijn bezit uit aan leenheren. Het woord lenen had toen een andere betekenis dan nu. Het had meer de betekenis van “in bezit nemen”. De leenheer ontving een gedeelte van de opbrengst, de tienden. Van alle opbrengst van het land betaalden de boeren dus 10 %. Het leenstelsel werd afgeschaft in 1798. De meeste boerderijen waren toen al in eigendom.

Bij het in gebruik nemen van een erf of hoeve betaalden de boeren een bepaald bedrag aan de leenheer. Zo ook de broers Walmink die na het overlijden van hun vader, Hermen Walmink, vroegen aan hun leenvrouw of het erf gesplitst mocht worden. Walmink was kennelijk zo uitgebreid dat er best twee personen konden boeren. Het erf Walmink bestond naast Walmink uit de boerderijen het Lonnenmanshuis, Hannenbarch en Vennenkaete.

Willem Walmink wordt beleent met Walmink en Lonnenmanshuis, zijn broer Evert wordt beleent met Hannenbarch en Vennenkaete.

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug