Resultaten

Reacties

wijken

Details

Omstreeks:

1970

Adres:

De Heurne 79

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
30-11-17 15:25

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
30-11-17 15:26


Zoekwoorden:
Binnenstad Oldenzaalsestraat Van Lochemstraat Buurtverhalen

U bent hier: Home Verhalen Wijken Buurtverhalen - Reuring in de Binnenstad

Buurtverhalen - Reuring in de Binnenstad

1970

1531 x bekeken

Op de foto’s te zien het straatbeeld van de Oldenzaalsestraat en Van Lochemstraat rond 1970, en een foto van de wegverlegging van de Oldenzaalsestraat in 1980.
Stadsarchief Enschede foto’s #000019, #046412, #045748, #046399, #046422, #012708, #046397

Bron: Stadsarchief Enschede

De locatie

In de serie ‘Buurtverhalen’ leggen we herinneringen uit de Enschedese wijken vast. Uw buurtverhalen zijn ook welkom! Deel ze via de ‘Draag Bij’ pagina, of neem voor vragen contact met de redactie op. Vandaag het verhaal van Wim Hemmers, die als kind tussen de winkels en fabrieken in de Oldenzaalsestraat opgroeide.

Mijn ouders hadden een heel klein winkeltje voor radio en verlichting aan de Lipperkerkstraat. In 1956, toen ik drie jaar was, zijn we naar dit pand aan de Oldenzaalsestraat verhuisd. Er waren hier heel veel radiozaken in de straat. Van Der Leest, Radio Nijhuis, Gerlach. Hier was het een beetje van deze tijd met de Van Heek textielfabrieken en De Bruijn machinefabriek hier om de hoek heen. Die mensen kwamen lampen halen, en tl-stalen en kroonsteentjes. Huishoudelijke artikelen deden we ook. Een strijkijzer en dat soort gedoe. Na de oorlog was dat een hype, kwamen de droogkappen, strijkmachines, automatische wasmachines. Wasmachines voor gewone particulieren! Voor snel wassen en langzaam wassen.

Met de feestdagen verkochtten we kaarslampjes, en gekleurde kerstboomverlichting. Als die kapot gingen dan lieten mensen ze repareren. Hingen er in de zaak allemaal kerstboomstrengen, en zaten mijn ouders nog op kerstmiddag en kerstavond kerstverlichting te repareren. Ook (pick-up)naalden werden goed verkocht rond de feestdagen, want kerstplaten en pick-ups waren in schwung. En later verkochten we ook TV’s. “Boven alles uit, Hemmers Beeld & Geluid” was de slogan.

Mijn jongere broer en ik waren echte stadskinderen. Met ’t trapautootje gingen we rondom het blokje Van Lochemstraat, Noorderhagen en Oldenzaalsestraat. In dat cirkeltje speelde het leven zich af. In de Burgemeesterstraat – dat heet sinds ‘67 de Haverstraatpassage – zat de opslagdienst van Van Gend & Loos. Al die vrachtautos die reden hier allemaal doorheen. Dan moest je als klein kind op die smalle troittoirs donders opletten, dat je niet op straat kwam en door zo’n vrachtauto gepakt werd. Vooral het stukje bij de Hoge Bothofstraat en de Oldenzaalsestraat was heel druk. Het was smal en er werd hard gereden. Binnen vermaakten we ons met de lego-blokjes, bambino en de trein en vriendjes. Ook in de winkel helpen moest natuurlijk. Gereedschap aangeven of een keer wat schoonmaken.

Toen begin jaren 60 de vrije zaterdag werd ingevoerd, werd het ook drukker in de winkel. Dan kon mijn moeder de boodschappen niet meer doen en werd ik bij de oren gepakt. Er was hier een slager Nieuwenhuis, een kruidenier Lammerink, de bakker, een sigarettenboer. Kinderen met een kapotte pop konden terecht bij poppendokter Oldenhof. Dat was echt een beroep toen. Daarnaast had je een sigarenwinkel Van Lubbers, later werd dat opslag voor Van Het Reeve, een hele grote huishoudelijke artikelenwinkel die hier een eindje verderop zat. Die man is begonnen met wasmachineverhuur. Niet iedereen had in die tijd geld een wasmachine te kopen, die konden ze dan huren en kwam die man ze op de bakfiets rondbrengen. Toen dat ze dan uiteindelijk een winkel kregen verkochten ze ook kopjes en schoteltjes en prullaria. Daar zit nu biologische supermarkt Eko Plaza.

Doordat er veel bedrijfjes zaten was er altijd wel reuring. Er werd ingebroken, brand in de bakkerij, iets in de koelcel. Om de hoek zat restaurant Rex. Die mensen hadden een fantastische zaak, met de beste paprika-schnitzel en de beste kroketten! Een paar Engelse militairen van vliegbasis Twente zijn daar nog eens met de jeep vanuit de Van Lochemstraat ingereden. Nou, er staken alleen nog een paar achterlichten uit dat was onvoorstelbaar!

Na mijn opleiding Economie heb ik een baan gekregen in Duitsland. Eind jaren ’70 ben ik toch weer teruggekomen naar Enschede. Nadat ik in de jaren ’80 ik mijn vrouw leerde kennen heb ik de winkel overgenomen, en ben gaan specialiseren in beeld en geluid. Er is sinds die tijd veel gebeurd. Bij de reconstructie van de Oldenzaalsestraat zijn een aantal winkels aan de overkant verdwenen. Slijterij Van Asveld, Hendriksen de bakkerij - de zoon van Hendriksen begon de bakkerij weer aan de overzijde onder de naam Le Petit Pain. Hiernaast was een parkeerterrein, begin negentiger jaren is dat snelbuffet daar gebouwd. Daarnaast kledingmakerij Van Os, daarnaast drukkerij Wagelaar, optiek Beune en de juwelier wat nu Wissink is. Bij het bouwen van de wijk aan de overkant in de jaren ’90 wilden ze een gasfles verwisselen, op een of andere shovel had die gelegen. En die is omgevallen met de tuit naar beneden heen. Hebben we een enorme gasexplosie gehad. Toen zat er in de winkelpanden hier werkelijk geen ruit meer in. Met de vuurwerkramp in 2000 hadden we geluk dat we de ramen en deuren open hadden. Anders hadden we er ook geen ruit meer ingehad.

Nooit van m’n leven verwacht dat ik hier nu nog zou wonen, echt niet. Andere radiozaak ondernemers zijn nadat ze gestopt zijn, klant bij mij geworden! Als een eentje belt met een probleem met zijn versterker, en vanavond een feestje heeft, dan zeg ik ‘Dan haal je toch gewoon even een radio op’. Dat moet zo makkelijk zijn als een pet van een kwartje. Dat was hier vroeger ook al zo, saamhorigheid onder de ondernemers. Wensen voor de toekomst? Voor Enschede is het belangrijk jonge ondernemers een kans te geven. Mensen moeten hun ideaal kunnen najagen. Met gigahuren kan dat niet. Hou de straat en de stad toegankelijk voor iedereen!Tekst: Marijn Smeehuijzen
Bron: Interview Wim Hemmers

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug