Resultaten

Reacties

overige categorieën

Details

Omstreeks:

Adres:

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
16-05-17 16:33

Gewijzigd:

Marijn Smeehuijzen
16-05-17 16:35


Zoekwoorden:
Tweede Wereldoorlog Stadsarchief

U bent hier: Home Verhalen Overige categorieën Bombardementen WOII in kaart gebracht

Bombardementen WOII in kaart gebracht

1889 x bekeken

Bert van Veenendaal aan het werk met de kaarten.
- Foto Tom Niemeijer, 2017.

Grote bomkrater op de Hogelandsingel, met zicht op de Padangstraat. Na het oktober bombardement van 1943.
- Stadsarchief Enschede foto #008602

Rookwolken boven een brandende stad, na het februari bombardement van 1944.
- Stadsarchief Enschede foto #004787

Het Blijdensteinhuis gezien vanuit de Haverstraat, het puin na het februari bombardement van 1944.
- Stadsarchief Enschede foto #008597

Bron: Stadsarchief Enschede, Tom Niemeijer

Het verhaal achter deze foto

Achter de schermen wordt bij Stadsarchief Enschede veel werk verricht. Projecten waarbij oude glasnegatieven onderzocht en geïndexeerd worden, digitalisering van oude half-leesbare bevolkingsregisters en het invoeren van middeleeuwse doopboeken in het computersysteem. Bert van Veenendaal zet zich al 21 jaar in als vrijwilliger in bij het stadsarchief. Onder leiding van stadsarchivaris Adrie Roding startte hij zo’n acht jaar geleden met zijn eigen project. Het precies in kaart brengen van de schade die de Tweede Wereldoorlog bombardementen aan de stad hebben toegebracht.

In de tweede wereldoorlog waren de Duitse bezetters rap met het in gebruik nemen van het vliegveld bij Enschede. ‘Fliegerhorst Twente’ werd flink uitgebreid. Niet alleen werd het zelf een doelwit van geallieerde bombardementen, de vliegroute naar verschillende doelwitten in Duitsland ging ook over Enschede. De stad kreeg het een aantal keer flink te verduren.

“Enschede heeft meer onder de oorlog geleden dan mensen denken. Het bombardement van Nijmegen wordt altijd genoemd, terwijl Enschede op dezelfde dag gebombardeerd is.” aldus Bert. De Enschedese stadskern lijkt op die van Münster. Dit heeft geleid tot meerdere ‘vergissingsbombardementen’ van geallieerde zijde. Vooral de bombardementen van oktober 1943, februari 1944 en maart 1945 troffen de stad zwaar. Stadsarchief Enschede heeft indexen van de oorlogsschade per straat en huisnummer. Deze schade geeft Bert op oude PTT kaarten uit 1939 met kleur aan. Een gebouw met rode stip is totaal vernietigd. Een blauwe stip had zware schade maar kon nog heropgebouwd worden. Groen voor lichte schade. Een aardig karwei, want een derde van de stad was aan het eind van de oorlog beschadigd.

Sommige stadsdelen missen op de PTT kaarten. “Dan pak ik een andere oude plattegrond van dat deel van de stad. Die zijn vaak bijgewerkt tot de jaren ’60. Wijken als Mooienhof en Overschot, die na de oorlog zijn afgebroken, staan er dan niet op. Dus moet ik weer dieper dat archief in duiken voor een andere kaart.” De kaarten van de grote bombardementen van oktober 1943 en februari 1944 zijn ondertussen klaar en te bekijken op de Stadsarchief website. Zo is de impact per bombardement te vergelijken. Veel huizen zijn meermaals getroffen. Bij genoeg interesse wil Bert de andere bombardementen ook onder handen gaan nemen. Een gigantische klus, er waren veel kleine bombardementen. Zelfs na de bevrijding nog werd de stad door de Duitsers gebombardeerd.

“Als je zo’n kaart meeneemt de stad in, kun je zien waar delen van de stad ontbreken. Pathmos/Veldkamp heeft dus ook een groot bombardement over zich heen gehad. Dat is heel mooi gerestaureerd. Zelfs na meermalen gerenoveerd te zijn, zie je daar de littekens nog in de straten. Het gaat erom de geschiedenis van je stad te laten zien. Dít is er gebeurd!”

De kaarten zijn te vinden via de volgende link:
http://stadsarchief.enschede.nl/00001/Schadekaarten/


Tekst: Marijn Smeehuijzen
Met dank aan: Bert van Veenendaal

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug