Resultaten

Reacties

landschap en geografie

Details

Omstreeks:

Adres:

Klokkenplas 40

Bijdrage:

Marijn Smeehuijzen
12-01-18 12:33


Zoekwoorden:
Klokkenplas Archeologie

U bent hier: Home Verhalen Landschap en geografie Archeologische vondsten bij de Klokkenpl...

Archeologische vondsten bij de Klokkenplas

1080 x bekeken

Op de foto’s verschillende indelingen van de Klokkenplas in de jaren ’70 en ’80.
Stadsarchief Enschede foto’s #011991, #011990, #045290, #073493

Bron: Stadsarchief Enschede

Het verhaal achter deze foto

De Klokkenplas achter het Enschedees stadhuis houdt archeologen al decennia lang bezig. In de jaren ’60 kreeg ze haar naam, vernoemd naar de kerkklokken die na de stadsbrand van 1862 hier tijdelijk opgeslagen lagen. Ooit lag hier een ondiepe poel met een bodem van veenmodder. De zandgronden die daaronder lagen zijn nu nog te vinden, zo’n anderhalve meter onder de grond. Alles daarboven is door mensenhanden gedempte grond. Bij opgravingen in de jaren ’70 en ’80 werd op de Klokkenplas gezocht naar restanten van ‘Borg Enschede’, een versterkt huis uit de 15e eeuw dat aan de basis van de stadsontwikkeling zou staan. De borg werd nooit gevonden. Wel restanten van de eerste bebouwing en geleidelijke demping van het terrein, en een aantal ‘Pingsdorf’ aardewerk scherven uit de twaalfde eeuw en ander aardewerk uit de 15e en 17e eeuw.
In de jaren ’90 werd nieuwbouw aan de Hofstraat door archeologen aangegrepen om waar mogelijk opnieuw de grond te onderzoeken. Ditmaal werden een paar waterputten, en een lange afvoergoot uit de 18e/19e eeuw gevonden.

In 2008 kreeg de Klokkenplas een grote verbouwing. De doorgaande Hofstraat en parkeerplekken werden verruild voor een bloemenperk… En er werd archeologen uitvoerig de ruimte gegeven de binnenstadse ondergrond goed te onderzoeken! In bijgaande video verteld archeoloog Dr. T.A. Spitzers ter plaatse over het onderzoek en de vondsten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Login om te reageren
slider

LOGINWachtwoord vergeten?
registreren

REGISTREREN


terug